SARDANESSe’n sap molt poc dels començaments de la sardana. Sembla ser que els seus orígens es podrien remuntar al començament de la humanitat quan es ballaven danses en forma de rotllana, formant part dels ritus ancestrals, seguint el gir dels astres i de les hores. Aquesta explicació la podríem trobar en l’estructura de la sardana curta, que tirava a 24 compassos, com les hores del dia. El refilet del flabiol seria el cant del gall que indica el començament del dia, i els curts ( sempre eren 8), més tranquils i pausats, correspondrien a les primeres hores. Els llargs, ja a ple dia, s’anirien animant fins a assolir el màxim d’animació en el salt. Una altra versió és que la sardana procedeix d’unes danses força semblants que es ballaven a l’antiga Grècia i que els seus habitants la portaren a l’Empordà a través de la colònia que tenien a Empúries. El que sí és veritat és qua la comarca empordanesa és el bressol de la sardana i des d'allí s'escampà per tot Catalunya. Fins a mitjans del segle dinou la sardana curta era el ball més popular a les nostres places. Antigament les cobles eren les anomedades de tres quartants i els seus instruments eren el flaviol i el tamborí, el sac de gemecs i la tarota.  
En Pep Ventura és potser el personatge més important en la història de la sardana atès que va ser ell qui va reformar la cobla a mitjans del segle dinou i va introduir la sardana llarga que és com s'ha anat ballant fins avui.

Convertida doncs en la Dansa Nacional de Catalunya, la sardana es manifesta viva a les places de les nostres viles, per les festes majors i altres aconteixements. De la mateixa manera, ha generat una vessant sardanística més competitiva com són els concursos de colles sardanistes.


LA COLLA MEDITERRÀNIA OFEREIX EXHIBICIONS DE SARDANES PER A ESPECTACLES I TROBADES FENT UNA MOSTRA DE LES DIFERENTS MODALITATS SARDANÍSTIQUES QUE ES BALLEN ACTUALMENT ALS CONCURSOS.


COLLA MEDITERRÀNIA

Una colla de sardanes a Catalunya és un grup de balladors de sardanes que es presenten en concursos oficials de sardanes que se celebren al país. 

MEDITERRÀNIA DANSA HA COMPTAT, DURANT ELS SEUS 10 ANYS D'EXISTÈNCIA, AMB UNA COLLA SARDANISTA QUE PARTICIPAVA EN CONCURSOS SARDANÍSTES DE GIRONA. ACTUALMENT, DUES COLLES D'INFANTILS I ALEVINS PARTICIPEN EN AQUEST TIPUS D'ACTIVITATS.

Els concursos de sardanes consten de diferents parts i els balladors han de demostrar les seves habilitats en diferents parts del concurs:-Galop de fantasia
Es tracta d’una coreografia de presentació de la colla sardanista al jurat i al públic, cada colla fa la seva presentació de manera característica.

-Sardana de lluïment
És una sardana interpretada amb el punteig clàssic a la qual es valora la uniformitat de la colla, la sincronització dels passos, la posició dels braços, i la resolució de la sardana segons les seves normes clàssiques de ballar-la.

-Sardana de punts lliures
Una altra variant dins els concursos sardanistes són les sardanes de punts lliures. Contràriament a la sardana de lluïment, caracteritzada pel punteig clàssic, en aquesta sardana, els passos que fan els dansaires són lliures, i cada colla pot interpretar-la segons el seu criteri. Malgrat tot, aquests passos d’invenció han de seguir unes normes mínimes: seguir la música i el compàs, és a dir, dos compassos de curts i quatre de llargs, han de tenir dreta i esquerra i no s’ha de trencar mai la forma i continuïtat de l’anella.


CAMPIONATS

La participació en campionats i concursos de colles sardanistes és l'activitat més important de la Colla Mediterrània de Figueres, que des de la seva formació ha liderat la quasi totalitat de Campionats de les comarques gironines.
La fita més important de la colla és la d'ampliar el nombre de colles sardanistes per a les diferents categories i per això es fa la formació adient als grups dels integrants més petits de l'Agrupació.CLIQUEU AQUÍ PER A VEURE ELS RESULTATS DELS CAMPIONATS DE LES COMARQUES GIRONINES DE LA COLLA MEDITERRÀNIA DE L'ANY 2000 AL 2010

SI VOLEU MÉS INFORMACIÓ SOBRE L'ACTIVITAT SARDANÍSTICA  ACTUAL DE MEDITERRÀNIA DANSA ACCEDIU AL WEB DE L'ESCOLA DE DANSA TRADICIONAL EL FAR DE LA MEDITERRÀNIA